poniedziałek, 18 marca 2019

Ziemia vs ludzie. Bądź EKO. Jak nie produkować CO2, co robić z jedzeniem i z całym tym plastikiem?


Jak zapowiadałam w ostatnim wpisie – dziś trochę o pozytywach, o tym, co może zrobić każdy z nas, aby zmniejszyć szkodliwość naszych codziennych wyborów. Może w pojedynkę takie działanie wydaje się bezcelowe, ale pomyślcie, ile razem możemy zdziałać. A coraz więcej ludzi zaczyna świadomie wybierać rozwiązania pro eko. ;)


*Pomysły zaczerpnęłam od: Kasia Gandor, innpoland.pl, ulicaekologiczna.pl i inni, linki w źródłach.


http://www.animalabusersspotlight.com/maybe-help-the-environment-too.php



1. Przeciwko wyrzucaniu jedzenia


http://www.fpiec.pl/surprise/do-konca-roku-w-lodzi-powstana-cztery-jadlodzielnie


Pamiętacie z poprzedniej notki, że za niemal połowę wyrzucanej żywności odpowiedzialne są gospodarstwa domowe, a 2/3 tego jedzenia nadaje się jeszcze do spożycia? To chyba dobry powód, by zadbać o to, by nie przyczyniać się do tej statystyki. A co możemy zrobić? Okazuje się, że nie mało :)


Oto kilka pomysłów, które może do tej pory nie wpadły Wam na myśl, a które mogą odmienić Wasze życie:


- przed zakupami rób listę, a jeśli często jadasz na mieście, u rodziny, uwzględnij to, aby nie kupować za dużo jedzenia,

- sprawdzaj, jak przechowywać produkty, gdyż złe ich przechowywanie wpływa na to, że szybciej się psują, przez co nie możemy ich zjeść i je wyrzucamy, np. owoce jak banany nie powinny być przechowywane w lodówce i raczej z dala od innych produktów, gdyż sprawiają, że inne owoce dojrzewają szybciej,

- produkty z dłuższą datą do spożycia chowaj w głębi szafki, lodówki by najpierw zjeść te które szybciej mogą się popsuć,

- zjadaj do końca to, co masz w zapasie,

- gdy jesz na mieście zamawiaj takie ilości jedzenia, które zdołasz zjeść,

- jeżeli wiesz, że nie zjesz wszystkiego co masz, możesz jedzenie zamrozić na później albo oddać do jadłodzielni,

- jeśli masz ku temu warunki, zrób kompostownik,

- dzieci uczą się szacunku do jedzenia czy pomysłów na wykorzystanie tego, co w normalnej sytuacji wyrzuciłyby do kosza – bądźmy dla nich dobrym wzorem,

- outlet spożywczy to platforma internetowa, gdzie sprzedają produkty, którym kończy się termin ważności do spożycia, po o wiele niższych cenach,

- własne roślinki w doniczkach mają podwójną zaletę – mamy zawsze świeże zioła i przy okazji nie kupujemy przez dłuższy czas ziół w torebkach zrobionych z plastiku.



2. Przeciwko nadmiarowi plastiku i innych odpadów


https://www.youtube.com/watch?v=K9ojpJBSTw8



A jeśli już o plastiku mowa…

Te tony plastiku, które nas otaczają, mogą spowodować zawrót głowy, dlatego pomyślmy, co możemy z nim zrobić:



! ubiegajmy się o zmiany prawne dla produkcji plastiku zwłaszcza jednokrotnego użytku, dzięki czemu uzyskamy ograniczenie problemu na większą skalę

! segregujmy śmieci – przyczynisz się zarówno do zmniejszenia zanieczyszczenia powietrza, jak też ograniczenia zużycia energii i wody.

! dokonujmy rozważnych zakupów, bo możemy nie dość kupić coś, co będzie nam zalegać w szafie, to jeszcze jest duże prawdopodobieństwo, że zostanie to zapakowane w plastik,

! a na zakupy zabierajmy swoje torby, bo jak wiadomo, w sklepach nadal plastikowe torebki funkcjonują, dzięki czemu zmniejszymy także emisję CO2,

! jeśli zaś często kupujemy kawę, pomyślmy o przynoszeniu swojego kubka termicznego; te oferowane w kawiarniach niestety nie są tak przyjazne dla środowiska jakby się wydawało,

! wykorzystujmy pozostałe po produktach opakowania np. plastikowe pojemniki po warzywach, bo patrząc na zalety plastiku, tak szybko się nie rozpadają, więc są dobrym miejscem do przechowywania chociażby naszej kolekcji długopisów :)

! zrezygnujmy ze słomek, jednorazowych sztućców – podobnie jak z kubkami na kawę, jest tego ogrom, a używamy je tylko raz, a przecież równie dobrze możemy posłużyć się własnymi metalowymi,

! zrezygnujmy lub ograniczmy jedzenia w fast foodach, niesie to za sobą wiele korzyści, tak zdrowotnych jak i dla ochrony środowiska. Nie od dziś wiadomo, że w każdym fast foodzie wszystko musi być zapakowane oddzielnie, na tacce, z dodatkiem stosu serwetek; niestety również opakowania te wytwarzają niekorzystne dla zdrowia związki, które przedostają się do naszego pysznego hamburgera, a więc.. może lepiej zrobić go samemu w domu? :)

! zapewne nie raz zdarzyło się, że po większej imprezie czy świętach zostawało masę jedzenia, które lądowały w woreczkach, aby je przechować na później; o ile nie marnowanie jedzenia jest zawsze świetne, to jeszcze możemy dodatkowo uniknąć i tu użycia torebek, chowając jedzenie do słoiczków np. po dżemie,

! bardzo zdrowe jest picie dużej ilości wody, jednak zazwyczaj wtedy sprowadza się to do kupowania całej zgrzewki, gdzie ostatecznie butelki trafią do kosza; świetnym sposobem na ograniczenie zużycia butelek ale także zaoszczędzenia pieniędzy jest inwestycja w dzbanek z filtrem, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się nieograniczoną ilością wody z własnego kranu; jednak jeśli preferujecie szczególnie jakiś rodzaj wody dostępnej w sklepach, możecie zamienić butelki plastikowe na szklane,

! podobnie z kosmetykami, używamy ich masę każdego roku, dlatego warto zwrócić uwagę na starania niektórych firm, które swoje kosmetyki opakowują w szkło lub tworzywa pochodzące z recyklingu.



3. Przeciwko nadmiernej emisji co2





Tu już krótka piłka, kilka ciekawych pomysłów, oto one:


* zamiana auta na rower :)
* jeśli już używamy auta wyłączajmy silnik na dłuższych postojach oraz pozbądźmy się balastu z bagażnika,
* nie marnujmy żywności, do której przygotowania, jak pamiętamy zużywa się wiele zasobów
* wymieńmy żarówki na energooszczędne
* gaśmy światła i wyłączajmy sprzęt podczas nieużywania go
* otaczajmy się roślinami, sadźmy drzewa
* nie wkładajmy ciepłego jedzenia do lodówki i starajmy się nie otwierać jej na zbyt długo
* jeśli zakręcisz kran podczas mycia zębów, zmniejszysz emisję CO2 o około 3 kg rocznie
* pomyślmy następnym razem dwa razy, czy to, co mamy zamiar wydrukować, naprawdę jest nam potrzebne, bo jeśli nie, zaoszczędzimy środowisku 7 kg CO2 rocznie.



Oczywiście, jestem świadoma, że tych działań może być o wiele, wiele więcej. Wybrałam kilka przykładowych, aby pobudzić Wasz zmysł kreatywności :) Jeśli tylko chcecie, dajcie znać jakie Wy macie swoje patenty na ograniczanie szkodliwych odpadów.


Dzielmy się i razem dbajmy o nasz wspólny świat. :)

Pozdrawiam Was ciepło :)


Alicja



Żródła:

-https://innpoland.pl/146189,marnowanie-zywnosci-w-polsce-i-ue-ile-jedznia-rocznie-wyrzucamy-do-kosza
- https://www.youtube.com/watch?v=IzznYgKs8Dw – Kasia Gandor „Jak bardzo szkodzisz planecie i sobie, wyrzucając jedzenie?”
- https://ulicaekologiczna.pl/przyjazne-srodowisku/9-sposobow-na-ograniczenie-plastiku
- https://zenethically.com/8-prostych-krokow-aby-zmniejszyc-zuzycie-plastiku-w-twoim-zyciu/
- https://zwierciadlo.pl/lifestyle/10-sposobow-jak-na-co-dzien-zmniejszac-emisje-co2
- http://www.polskawoda.com.pl/zyj-pozytywnie/oko-na-ekologie/jak-samodzielnie-ograniczyc-emisje-co2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz