poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Ziemia vs ludzie. Bądź EKO. Co jeść?

Hej,

na zakończenie cyklu przedstawię Wam kilka swoich ulubionych przepisów na dania wegetariańskie.

Nie jem mięsa od prawie dziesięciu lat i przez ten czas zdążyłam sprawdzić różne smaki i wybrać te, które najbardziej sprawdzają się w moim przypadku. Przepisy będą pochodzić z różnych stron, dzięki czemu głodni kolejnych, będziecie mogli po nitce do kłębka dojść sobie do tych najsmaczniejszych.

A oto kilka z nich:


https://wegestrefa.wordpress.com/category/06-jedzenie-na-miescie/

1. Przekąski, lunch boxy

Sałatka z serem feta

Składniki:
1 opakowanie (200g) mixu sałat (albo mieszanka rukoli, roszponki i sałaty lodowej)
200 g pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
150 g odsączonej kukurydzy z puszki
1 mała czerwona cebula
3-4 liście świeżej bazylii

Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu klonowego/syropu z agawy lub płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny  
1/2 łyżeczki gładkiej musztardy np. dijon, sarepskiej
pieprz, sól do smaku 

Przygotowanie:
1. Składniki na dressing wymieszaj ze sobą w miseczce, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
2. sałat lub ulubioną mieszankę zieleniny wyłóż na talerz lub do salaterki.
3. Pomidorki przekrój na ćwiartki, czerwoną cebulę posiekaj w piórka, ser feta pokrój w kostkę, a kukurydzę odsącz z zalewy.
4. Wszystkie składniki ułóż na sałacie, dodaj również listki bazylii.
5. Sałatkę polej przygotowanym sosem bezpośrednio przed podaniem. 

https://www.hellozdrowie.pl/artykul-18-dan-wege-ktore-pokochaja-miesozercy/

Sałatka z sałatą lodową i szpinakiem:

Składniki:
1 opakowanie sałaty morskiej
1 opakowanie świeżego szpinaku
1/4 główki czerwonej kapusty
pestki dyni
sok z cytryny
odrobina oleju sezamowego

Przygotowanie:
1. Sałatę i szpinak dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i delikatnie osuszyć.
2. Czerwoną kapustę umyć i poszatkować w długie nitki
3. Warzywa wymieszać, skropić sokiem z cytryny i olejem.
4. Posypać po wierzchu uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.*
* Sposób przygotowanie prażonych pestek dyni znadziecie pod tym adresem: http://beszamel.se.pl/dynia/jak-zrobic-prazone-pestki-dyni,12831/


Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
(uwielbiam tuńczyka i nie mogło go tu zabraknąć ;))

Składniki:
200 g ryżu długoziarnistego
2 sztuki tuńczyka w puszce w oleju
2 puszki kukurydzy
2 jabłka
1/2 szklanki majonezu
2 ząbki czosnku
2 cebule
4 łyżki oleju
1 cytryna
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Cebule obieram, kroję w kostkę i smażę na złoto na patelni.
2. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzę.
3. Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
4. Kukurydzę odcedzam na sicie.
5. W misce łączę ugotowany ryż z tuńczykiem (razem z olejem), usmażoną cebulą, jabłkami, kukurydzą, poszatkowaną natką pietruszki i majonezem.
6. Doprawiam do smaku, dodaje również przepuszczone przez prasę ząbki czosnku i sok z 1 cytryny.
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą najlepsza jest zaraz po zrobieniu, nie należy jej wstawiać do lodówki, ponieważ ryż twardnieje i sałatka traci wiele na smaku.


2. Dania obiadowe:

Makaron ze szpinakiem i serem feta:

Składniki:
500g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
400g dowolnego makaronu
100g słodkiej śmietany 30- 36%
120g sera feta
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
pieprz

Sposób przygotowania:
1. Ser feta pokroić w małą kostkę. Odstawić na bok.
2. Szpinak opłukać i oderwać twarde łodyżki. (Mrożony rozmrozić i odcisnąć wodę).
3. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
4. Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać posiekany (lub przeciśnięty przez prasę) czosnek. Podsmażyć chwilkę. Dodać szpinak i smażyć, aż traci objętość.
5. Dodać śmietanę i ser feta. Mieszać, aż ser się rozpuści.
6. Doprawić pieprzem do smaku.
7. Makaron rozłożyć na talerze, a na górę ułożyć szpinak z sosem albo makaron wymieszać ze szpinakiem na patelni.


https://simplife.pl/2015/09/02/przepis-na-kotlety-sojowe-najlepsze-na-swiecie/
Kotlety sojowe:

Składniki:
200 g soi, takiej suchej przed namoczeniem, nie cyrkujemy, odmierzamy na oko z paczki, to nie przepis na szczepionkę (to właśnie ją moczymy przez noc w wodzie)
1 dość duża cebula lub 2 małe
4 marchewki starte na tarce
dowolne świeże zioła, w moim przypadku bazylia i szczypiorek
łyżka stołowa dowolnej mąki
jajko (wersja wegetariańska) lub 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (wersja wegańska)
sól i pieprz do smaku
masło lub olej do smażenia
jeśli życzymy sobie kotlety w panierce – przyda się bułka tarta

Przepis:
1. Namoczoną przez noc soję płuczemy na sitku, następnie zalewamy wodą w proporcji 1:4 (w sensie 4 szklanki wody na szklankę soi) i gotujemy na małym ogniu do momentu zmięknięcia, czyli ok 2 godziny. (Możemy to sobie zrobić wcześniej ugotowana soja nigdzie nam nie ucieknie, a do kotletów wcale nie potrzebujemy, żeby była ciepła, wręcz przeciwnie.)
2. Gdy będzie już miękka odcedzamy ją i mielimy blenderem.
3. Podsmażamy an patelni pokrojoną w kostkę cebulę.
4. Następnie dodajemy do niej marchewkę i smażymy aż zmięknie czyli ok 10 min.
5. Mieszamy wszystko w misce: soję, cebulę z marchewką, poszatkowane zioła, mąkę, jajko (lub kaszę jaglaną), sól i pieprz.
6. Z powstałej masy formujemy kotlety, jeśli mamy takie życzenie to obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor.

https://www.kalendarzrolnikow.pl/4435/zakupy-z-glowa-co-warto-wiedziec-o-czekoladzie
3. Desery

Deser bananowy z czekoladą:
Składniki:
2 duże banany
300 ml śmietany 30%
2 łyżeczki agaru
1/2 tabliczki czekolady
2 łyżki śmietany 30%

 
Wykonanie:
1. Banany obrałam ze skórki i pocięłam na mniejsze kawałki.
2. Do miski wlałam śmietanę i wrzuciłam kawałki bananów.
3. Zmiksowałam razem śmietanę i banany.
4. W małym garnku zagotowałam 3/4 szklanki wody.
5. Kiedy woda zaczęła się gotować wsypałam 2 łyżeczki agaru, gotowałam przez 5 minut mieszając.
6. Zagotowany agar dolałam do bananów ze śmietaną i bardzo szybko wymieszałam mikserem.
7. Bardzo szybko przelałam wszystko do szklanek i włożyłam do lodówki.
8. Agar żeluje bardzo szybko i tak naprawdę deserki były już po chwili ściągnięte.
9. W kąpieli wodnej rozpuściłam czekoladę ze śmietaną i polałam nią obficie deserki.
10. Zaraz jak czekolada zastygła moje desery były gotowe do podania.

http://wegetarianskakuchnia.com/slodkie-kuleczki/
Słodkie kuleczki:

Składniki (na około 10 sztuk):
6 łyżek płatków jaglanych
2-3 czubate łyżki masła orzechowego 100%
6-7 daktyli miękkich (nie kandyzowanych)

Sposób przygotowania:
1. Posiekać daktyle.
2. Wszystkie składniki połączyć (najlepiej palcami) i lepić kulki.
3. Przed podaniem można schłodzić.

Mam nadzieję, że znaleźliście wśród moich propozycji coś dla siebie.
W takim razie życzę smacznego i pamiętajcie o tym, by dbać o zbilansowaną dietę oraz o stały dostęp do wody, szczególnie teraz, gdy robi się coraz cieplej i korzystacie z różnorakich aktywności fizycznych ;)
Żródła:
http://www.tysiagotuje.pl/2018/05/saatka-z-feta-pomidorkami-kukurydza-i.html
http://beszamel.se.pl/salatki-i-surowki/swieza-salatka-z-salaty-wodnej-ze-szpinakiem-i-pestkami-dyni,19057/
https://www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/dania-glowne/379-makaron-ze-szpinakiem-serem-feta
https://simplife.pl/2015/09/02/przepis-na-kotlety-sojowe-najlepsze-na-swiecie/
https://przepisyjoli.com/2016/05/szybki-bananowy-deser-czekolada-wegetarianski/
http://wegetarianskakuchnia.com/slodkie-kuleczki/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz